Ik ben een voorbeeld van wat mogelijk is

Ik deel mijn verhaal omdat ik weet dat het hoop en inspiratie geeft aan mensen die grote uitdagingen in hun leven ervaren.

Grote uitdagingen

Mijn jeugd werd gekenmerkt door angst en isolatie. Ik verloor mijn jongere broer toen ik 20 was en mijn eerste echtgenoot stierf toen ik 30 was. Ik leed vele jaren aan angsten en depressies.

Lange tijd dacht ik dat alle antwoorden in de psychologie lagen. In mijn zoektocht om mezelf te begrijpen en te genezen, werd ik psycholoog, systeemtherapeut en gedragswetenschapper. Ik heb hier zeker een aantal oplossingen gevonden en deze kunnen delen met andere mensen.

In 2007 vond de grootste uitdaging van mijn leven plaats, nadat mijn tweede echtgenoot zelfmoord pleegde. Hij liet geen briefje achter; hij liep gewoon het huis uit en liet me achter met onze kinderen.

Dit verbrijzelde me. Niets dat ik via psychologie had geleerd, gaf me de middelen om ermee om te gaan. Ik ging in de overlevingsmodus (vechten, vluchten, bevriezen) en een aantal jaren leefde ik door de emoties van woede, schuld en schaamte, verdriet en angst.

In langdurige chronische stress leven, kan ons ziek maken, en uiteindelijk is dat ook met mij gebeurd. De stress veroorzaakte een ernstige auto-immuunreactie in mijn lichaam in mijn zenuwstelsel. Ik verloor het vermogen om te lopen. Ik verloor mijn baan en mijn inkomen. Ik kon niet voor mijn kinderen zorgen. Ik was vele maanden ziek.

De corticosteroïden die ik nam om de auto- immuunreactie te beheersen, veroorzaakten een andere aandoening die zweren in mijn hele lichaam veroorzaakte. Ik kreeg ook de diagnose depressie en diabetes.

Toen kreeg ik in 2011 de diagnose  slokdarmkanker. Dit was vier jaar later.

Ik herinner me mijn laagste moment, in wanhoop op de vloer liggend, tot God biddend voor een teken dat het leven de moeite waard was om te leven.

Hoe ik overleefde en groeide

Door verschillende trainingen te volgen leerde ik hoe ik mijn eigen denken en voelen kon veranderen. Dat sterkte mijn geloof dat ik ook mijn zieke lichaam en geest kon genezen.

Het veranderen van mijn denkpatronen was in het begin heel moeilijk, ik hield veel verdriet, hopeloosheid en wrok vast. Maar ik mediteerde driemaal daags en gedurende dit jaar verbeterde ik emotioneel en mentaal. In 2012 begon ik te zien dat mijn lichamelijke gezondheid verbeterde; ik begon weer beter te lopen en de depressie verdween. Ik kreeg steeds meer grip op mijn emotionele staat, mijn denken en daarmee ook mijn handelen.

In 2013 toonde een gastroscopie aan dat de slokdarmkanker was verdwenen.

Sindsdien is mijn hele leven veranderd. Ik ben vitaal en gezond, nog steeds vrij van ziekte. Emotioneel ben ik een totaal andere persoon geworden. Ik voel me sterk en zelfverzekerd.

Mijn carrière is ook veranderd; Ik heb de klinische wereld achter mij gelaten en mij naar de nieuwe wetenschap van meditatie en gezondheid gericht. Ik weet dat het werkt. Ik geef workshops en trainingen voor mensen die te maken hebben met mentale of emotionele trauma’s of fysieke omstandigheden. En richt mij op de positieve psychologie. Waarbij de humane kant van het leven meer aandacht krijgt.

Het grote geschenk

Het leven zal altijd meer uitdagingen brengen en er is altijd meer te ontdekken, maar ik heb nu de tools die ik nodig heb. Ik mediteer nog steeds elke ochtend. Het is mijn manier van leven geworden. Ik creëer elke dag met liefde, medeleven, dankbaarheid en vreugde. Ik zie mogelijkheden in ons allemaal. En ik kan anderen ondersteunen in hun transformatie omdat ik die reis zelf heb geleefd.

Ik kan nu zeggen dat de zelfmoord van mijn man me in staat heeft gesteld te groeien en te genezen op manieren die ik me nooit had kunnen voorstellen.

De uitdagingen waarmee ik geconfronteerd werd, hebben me bevrijd.

The wound is the place
where the light enters you
~ Rumi

AGENDA →

NIEUWSBRIEF →

Wijsheid van Trauma

Wist jij dat traumatiserende gebeurtenissen worden opgeslagen als impliciete emotionele en fysieke toestanden en niet [...]

Meer over mij weten? Bekijk dit Engelstalige interview met mij door Nina from Mind Gourmet.